A HÁZHOZ MENŐ SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSRŐL

A házhoz menő szelektív gyűjtés lényege

A házhoz menő szelektív gyűjtés esetén az egyes házakhoz kihelyezett edényekben, zsákokban gyűjtik a hasznosítható frakciókat, amelyeket bizonyos időközönként begyűjtőjárattal szállítanak el. A házhoz menő módszert főként ritkábban lakott, családi házas övezetekben alkalmazzák, ahol a gyűjtőszigetek elhelyezése gazdaságtalan lenne, és a lakosságnak jelentős távolságot kellene megtennie a különgyűjtött hulladéka elhelyezéséhez.
A házhoz menő szelektív gyűjtés bevezetése - a szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságának javítása szempontjából - jelen projekt egyik kiemelkedő célja.

Házhoz menő szelektív gyűjtés szerves frakcióra (zöld hulladék) esetén

A házi zöld hulladék gyűjtésének szükségessége alapvető a pályázati cél elérése érdekében, hiszen a házi zöld hulladék általában a kommunális hulladékkal együtt a gyűjtőedényzetbe kerül.
A zöld hulladék begyűjtése megfelelő speciális öntömörítős gépjárművekkel történik, ahonnan a hulladékkezelő központ kezelőteréről az aprítást követően zárt komposztáló rendszerbe kerül. A kész komposzt felhasználható saját mezőgazdasági területen, takaróanyagként, rekultivációs munkák során, illetőleg komposztként értékesíthető.

Házhoz menő szelektív gyűjtés csomagolási hasznosítható hulladékok esetén:

A lakossági kevert hulladék jelentős részét képezi a csomagolási hulladék. Szakirodalmi adatok szerint a csomagolási hulladékok mennyisége folyamatosan nő, szelektálásuk a kommunális hulladékból elsődleges. A projekt célja egy olyan rendszer felépítése, mellyel a csomagolási hulladék (papír, fémdoboz, műanyag, üveg kivételével) a kevert hulladéktól elkülönítetten kerül begyűjtésre a területen, speciális öntömörítős gépjárművekkel. Ezt követően a válogató sorra érkezik, majd bálázzák.
A jogszabályi és EU előírások teljesítése érdekében alapvetően szükséges a házhoz menő szelektív gyűjtés bevezetése, mivel a gyűjtőszigetekkel a keletkező csomagolási hulladékok maximum 20%-a gyűjthető be 15000 lakosságszám feletti települések 20 km-es körzetében. Mivel a projekt terület lakosságának 30%-a ezeken a területeken kívül esik, így a szelektív gyűjtőszigetekkel ez a 20% nem teljesíthető.

A házhoz menő szelektív hulladék gyűjtés során az alábbi hulladékok kerülnek begyűjtésre az erre a célra kiadott zsákokkal:

  • (csomagolási)papír
  • (csomagolási)fém
  • (csomagolási)műanyag