A HÁZI KOMPOSZTÁLÁSRÓL
A komposztálás lényege
A komposztálási folyamat röviden abból áll, hogy az egy helyre összegyűjtött, rétegesen elhelyezett szervesanyagban
gazdag hulladékból oxigén jelenlétében komposzt, azaz stabil, humuszszerű termék jön létre a földigiliszták, baktériumok,
gombák és egyéb mikroorganizmusok segítségével. A végtermék tavasszal a talajba beleforgatva visszaadja a talaj
kertgazdálkodás során elvesztett ásványi anyagtartalmát. Komposztálható hulladék a zöldhulladék
(pl.: avar, cserjékről és fákról származó nyesedék, füves területekről származó kaszálék),
illetve a fahamu, a konyhai biohulladék és a háziállatok tartásából származó.hulladék.
Miért érdemes hozzákezdeni?
Bár nem nehéz komposztálni, mielőtt belevágnánk, ismerjük meg annak elméleti és gyakorlati alapjait, és nézzük meg, miért érdemes hozzákezdeni:
- a feleslegessé vált zöldhulladék nem növekszik tovább a kert végében, hanem belőle mulcskomposzt készül, ami a kiskertek, gyümölcsösök, zöldterületek ásványi anyagutánpótlását biztosítja, és visszatartja a talajnedvességet is
- a házi komposztálás révén kevesebb a lerakókba kerülő biológiailag lebomló hulladékok mennyisége nem igényel sem technológiai hátteret, sem szállítást, mégis segítségével a kezelendő hulladék mennyisége mintegy harmadával csökkenthető
Mi a projekt komposztáláshoz kapcsolódó célja?
A Homokhátsági Regionális Rendszer régiójára alapvetően a falusias, családi házas lakóövezet a jellemző,
ebből adódóan számottevő mennyiségű zöld hulladék képződik a területen. Cél a lerakásra kerülő hulladék
mennyiségének csökkentése, és így a háztartásokban előállított komposzt hasznosítása.
A hulladéklerakástól eltérített szerves hulladék mennyisége elérheti a 3000 t/év mennyiséget is,
mely a projektterület 2000 fő alatti lakosságszámú településein 15000 db házi komposztáló kiosztásával érhető el.
Így 15000 háztartás, azaz közel 38000 fő számára van lehetőség a házi komposzt előállítására.
A komposztálókban éves szinten közel 200 kg zöldhulladék kerül komposztálásra,
így 3000 tonna zöldhulladékot téríthető el a hulladéklerakótól évente.
Melyek a komposztálható nyersanyagok?
- A szerves eredetű anyagok és hulladékok szinte kivétel nélkül komposztálhatók.
- Konyhai hulladékok: gyümölcs, zöldség, krumpli, tojáshéj, kávézacc, tea-filter tartalma, elhervadt, vágott virág, elszáradt cserepes növények (cserép nélkül) stb
- Kerti hulladékok: elnyílt virágok, lehullott gyümölcs- és zöldség, ágak, gallyak, lombok, fűnyesedék, kerti gaz
- Egyéb hulladék: kezeletlen fa, papír (nem színes), karton, haj és köröm
Mit nem szabad a komposztba dobni?
- Főtt ételmaradékot (főként húst és halat, mártásokat és leves-maradékokat), kenyeret és csontokat
- Hamut (vagy csak nagyon kis mennyiségben)
- Üveget, fémet és műanyagot (idegen anyagot)
- Színes újságot
- Pelenkát, porzsák tartalmát
- Fáradt olajat, vegyszereket, festéket, elemet, növényvédő szert, gyertya maradékot (semmiféle veszélyes anyagot!)
Mi szükséges a komposztáláshoz?
A komposztálás nem ördöngösség, így nem kell sok minden a fentebb leírtak eléréséhez! Csupán a következők:
- elhatározás és környezettudatos szemlélet
- komposztálható nyersanyagok (biohulladék),
- megfelelő komposztláda és kerti eszközök, valamint
- megfelelő komposztálóhely
További hasznos tippek, információk:
http://www.homokhatsagihulladek.hu/lakossag/komposzt.php